Står du pludselig med et punkteret dæk langt fra nærmeste værksted? Her er din hurtige guide til at håndtere og navigere i denne uforudsete situation, så du sikkert kan fortsætte din rejse.
Udgivet 24. august 2023 Tom Jessen
Et punkteret dæk er enhver bilists mareridt. Det kan ske når som helst og kan skyldes skarpe genstande på vejen, slidte dæk eller trykfald i dækket. Uanset årsagen er det essentielt at vide, hvordan man bør reagere.
Hvis du oplever at få et punkteret dæk, mens du kører, er det først og fremmest vigtigt at bevare roen. Panik kan gøre situationen værre. Selvom det kan være skræmmende, især hvis du kører med høj hastighed, skal du undgå at foretage pludselige bevægelser som at bremse hårdt eller dreje pludseligt, da disse handlinger kan føre til, at bilen mister kontrol.
I stedet bør du med faste hænder på rattet styre bilen støt og holde kursen for at forhindre skred. Fjern gradvist din fod fra speederen og lad bilen miste fart naturligt.
Så snart det er sikkert, skal du tænde for nødblinket for at advare andre bilister. Herefter bør du styre bilen til en sikker placering væk fra den travle vej, ideelt set en vejside eller parkeringsplads.
Undgå at stoppe i en kurve, hvor andre bilister ikke let kan se dig. Når bilen er nede i en sikker hastighed og på et sikkert sted, kan du gradvist bremse og stoppe.
Husk at forlade bilen fra den side, der vender væk fra vejen for at undgå at blive ramt af andre køretøjer.
Hvis du har en advarselstrekant, skal du placere dem bag bilen som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.
Afhængigt af situationen og din komfort med at skifte dæk, kan du enten vælge at ringe til vejhjælp, eller hvis det sker i Sydjylland kan du ringe til SkiftLet som tilbyder mobil dækskifte eller du kan skifte dækket selv.
Hvis du vælger at skifte dækket selv, så sørg for at gøre det sikkert, brug handsker, en refleksvest og have alle nødvendige værktøjer til rådighed.
At reparere et punkteret bildæk er en procedure, der kræver omhu, da et ordentligt repareret dæk kan give dig mange kilometer mere. Der findes også flere metoder. Det skal dog bemærkes, at ikke alle punkteringer kan repareres, og i nogle tilfælde kan det være mere sikkert at udskifte dækket.
Hvis du står ude på vejen med et punkteret dæk, kan situationen virkelig føles presset. Heldigvis findes der nødlapningssæt, designet til hurtigt og midlertidigt at tætne mindre punkteringer og få dig sikkert videre på din vej.
Et typisk sæt vil indeholde en speciel skum eller tætningsmiddel og en kompressor til at pumpe dækket op med.
Start med at fjerne den genstand, der har forårsaget punkteringen. Herefter sprøjter du skummet eller tætningsmidlet ind i dækket gennem ventilen.
Når skummet har fyldt hullet, bruger du kompressoren til at pumpe dækket op til det ønskede lufttryk. Skummet giver en midlertidig forsegling, som tillader dig at fortsætte din tur til det nærmeste værksted.
Men husk, at denne form for lapning af dækket på stedet kun er midlertidig. Du bør ikke køre længe eller med høj hastighed på et dæk, der er lappet på denne måde. Ved første lejlighed bør du enten få dækket repareret eller udskiftet af en professionel.
Hvis du står med et punkteret dæk og enten ikke har mulighed for at lave en nødlapning, eller hvis skaden er for omfattende, kan det være nødvendigt at skifte til dit reservehjul. At skifte til et reservehjul kræver ikke meget teknisk kunnen, men det er vigtigt at følge nogle grundlæggende skridt for at sikre din sikkerhed:
Først og fremmest skal du sikre dig, at bilen er parkeret på en flad overflade og et sikkert sted, væk fra trafikken. Tænd bilens nødblink, og placer eventuelt en advarselstrekant bag bilen. Find reservehjulet, donkraften og hjulnøglen, som ofte ligger i bagagerummet under gulvmåtten eller ved siden af reservehjulet.
Løsn hjulboltene lidt på det punkterede dæk, inden du løfter bilen med donkraften. Brug donkraften til at løfte bilen op, indtil det punkterede dæk er helt fri fra jorden. Herefter kan du fuldstændigt fjerne hjulboltene og tage det punkterede dæk af.
Sæt reservehjulet på og stram boltene med hænderne, så hjulet sidder fast. Sænk bilen ned med donkraften, så hjulet berører jorden, men stadig er let løftet. Brug nu hjulnøglen til at stramme boltene korrekt. Sørg for at stramme dem diagonalt for at sikre en jævn fordeling af trykket. Når alle boltene er strammet ordentligt, kan du fjerne donkraften helt, og bilen er klar til at køre.
Vigtigt at huske: Et reservehjul (især et “nødhjul” eller “småhjul”) er kun beregnet til midlertidig brug og bør udskiftes med et regulært dæk så hurtigt som muligt. Derudover bør du også være opmærksom på eventuelle hastighedsbegrænsninger, der er angivet for dit reservehjul.
Hos SkiftLet er prisen på lapning af punkteret bildæk fra 695,- og 995,- for et dækskifte. Er uheldet ude i Sydjylland, så kommer de ud til dig på stedet.
Nej, en nødlapning er kun en midlertidig løsning. Det anbefales at køre direkte til et nærliggende værksted for en mere permanent reparation eller udskiftning af dækket. Nødlappede dæk er ikke beregnet til langvarig brug eller høj hastighed.
Et reservehjul er et fuldstørrelses dæk, der kan bruges som en erstatning for et punkteret dæk og kan bruges på normal vis, indtil dækket er repareret eller udskiftet. Et nødhjul, også kendt som et “småhjul”, er mindre og kun beregnet til kortvarig brug, typisk med hastighedsbegrænsninger. Det bør udskiftes med et regulært dæk så hurtigt som muligt.